Gården

Välkommen till Hagelstad Getgårdsmejeri

När det blev klart att Hagelstad Getgårdsmejeri skulle säljas 2014 var Annika Bullus blixtsnabb i sitt beslut. Hon var på en utflykt till ett mejeri, en utflykt som kom att förändra livet för både Annika, getterna och Hagelstad by.
Ända sedan dess har hon koncentrerat sig på djurhälsa, produktion och modernisering. Alla gårdsbyggnader har renoverats. Getstallet har fått mer ljusinsläpp från generösa fönster. Getterna är idag helt friska, pigga och smittfria och lever gott. På mjölken märks stor kvalitetsskillnad jämfört med tidigare år och samtliga getprodukter är numera pastöriserade. Den nya mjölkstationen kom 2016 och vid mjölkningen kommer getterna självmant in. Mejeriet har byggts ut med ny utrustning och här finns mejerister från två unika matlandskap, Jämtland och Öland. Fiffi från Åre kommun och Ingemar från Gärdslösa på Öland har varit med på getgården från början. Annika kallar dem "the king and queen of the diary". I stallgänget jobbar Magnus från Öland, Gael från Lyon i Frankrike, Julia Gustafsson från Vetlanda, för att nämna några av alla i teamet. "Alla är underbara" säger Annika.

I kyldisken trängs ett fantastiskt urval av pastöriserade getostar som Lilla Geten, Blåa Öland, Lagrade Öland, Milda Öland samt färskprodukter såsom mjölk, yoghurt, kvarg mm.
GO AT GROUP AB utvecklar hela tiden nya produkter. Till nästa säsong kommer vi lansera getglass med olika smaker.
Målet med GO AT GROUP AB är att använda sitt breda kontaktnät och sin internationella erfarenhet för att producera spännande ekologiska getprodukter för den svenska marknaden. GO AT Hagelstads produkter finns bland annat hos Karin Fransson på Hotell Borgholm med en stjärna, hos Sally Clarke i London, på restaurang 108 i Köpenhamn, Hos Husmans deli på Östermalms Saluhall i Stockholm, Malmö och Göteborg och i alla större städer i Sverige.
Flera spännande och kända platser och företag är på väg att bli nya företagskunder som till exempel Hotel D´Angleterre i Köpenhamn. Berit Larsson, tidigare platschef på Strand Hotell i Borgholm och rekryterad som Annikas platschef och assistent konstaterar att varje vecka strömmar nya företagskunder in.
GO AT GROUP AB satsar också på vad som brukar kallas för ekosystemtjänster. Med det menas att getter som inte mjölkar blir uthyrda till privata gårdar. Syftet är att slippa skicka dem icke-mjölkande getter till slakt och låta dem leva ett bra liv och göra nytta genom att de håller kulturlandskapet betat. "Jag ger människor jobb och möjlighet att skapa bra, hållbara liv", säger Annika.
Två hornlösa bockar, Prins Nisse och Prins Kurre, födda hornlösa, kommer att betäcka några av gårdens getter för att få fram fler hornlösa getter. Prins Nisse beter sig som en tam hund, berättar Annika. Fler planer finns i att klippa och tillvarata en del av getternas päls. Pälsen kommer att ge kashmir och GO AT GROUP kommer att göra något spännande med att blanda getpäls med två andra typer av pälsar på Öland och tillverka exklusiva scarves, hattar och vantar i ett samarbete med Italien. I och med den satsningen gör getterna också nytta och ger inkomster genom sin vackra päls istället för att skicka de djur som inte mjölkar till slakt.
Annika växte upp i England med en engelsk pappa och en svensk mamma från Kalmar. Familjen flyttade till Spanien under några år där Annika gick på förskola i närheten av en getbetesmark. På rasterna sprang hon ut till herden som vandrade, satt på en liten sten och tog sin sista siesta ihop med getterna. Hennes kärlek till getter började där och då. Annika drömde om att rädda djur med laktosintolerans var den egentliga anledningen till varför getprodukter kom att bli så viktiga i hennes liv. Getmjölk var den enda mjölk hon tålde. Var än hon och familjen befann sig i Europa så såg de till att leta upp närmaste getgård och handla getmjölk. Förutom att getmjölk kan vara en räddning för laktos-
inteloranta människor så används Hagelstads råmjölk som mjölkersättning för att rädda djur. Alpackafåret Teddy i Vedborm på Norra Öland föddes i maj med en problemkäke som hindrade honom från att dia, getmjölk räddade hans liv. Även hundvalpar som av olika anledningar inte kan få sin mammas mjölk kan räddas med hjälp av getmjölk.

Annikas avslutande ord är, " I love goats, I love Öland - the Africa of Sweden. The goats saved me, now I will save them".
Vid ditt nästa besök på vår gård så nyp dig i armen och tänk som Annika Bullus gjorde, ("efter räddningen av djuren och gården tre år senare 2017, är det som en dröm men på riktigt").
Företagets filosofi: We ar young forward thinking, respecting Animal Welfare and fully Aware of Conservation... Thanks to our great dedicated team and our lovely healthy goats"!

DSC_0252[1][1]

DSC_0290[1] kopia

go-at-farm

Butiken håller stängt och har öppet följande dagar:

9-10 november
30 november -1 december
14 - 15:e december
11.00-16.00

Övriga tider går det alltid bra att ringa för beställning: 0485-270 35

Varmt välkomna!